6 anledningar till att du inte hittar en partner – och det har inget att göra med ditt utseende

Postat i: 

Kärlek & Relationer

6 anledningar till att du inte hittar en partner – och det har inget att göra med ditt utseende

De flesta som söker en partner gör allt för att se bra ut på en dejt. Betydligt färre överväger möjligheten att det kan finnas något i deras personlighet som hindrar dem från att hitta en relation. Och ännu färre försöker faktiskt göra något åt det. Men det finns mycket man kan göra.

För att en långvarig relation ska kunna uppstå mellan två personer behöver deras temperament, värderingar, personlighetsdrag och livsstil passa ihop. Tyvärr finns det många faktorer som kan störa attraktionens stabilisering.

1. Anknytningsproblem

Om vi som spädbarn inte utvecklade en trygg anknytning till vår mamma kan vi som vuxna få många utmaningar när det gäller att dejta och ha relationer. Den som inte kan knyta an på ett tryggt sätt har ofta svårt att skapa tillitsfulla relationer. Det kan leda till en konstant rädsla för att bli övergiven – eller tvärtom, en känsla av att en relation är en bur som man måste ta sig ur. Och det gör det svårt att bygga en bra och varaktig relation.

Den goda nyheten är att anknytningsproblem kan förbättras och läkas – genom terapi. Vi blir sårade i relationer, men vi kan också läka i relationer. Tyvärr kan anknytningsproblem inte lösas genom att titta på videor eller läsa självhjälpsböcker.

2. Dålig självkänsla

Om ens självkänsla är bräcklig är det svårt att tro att man är älskvärd och förtjänar att bli vald. En person med låg självkänsla är ofta extremt självkritisk och kan också vara kritisk mot andra, vilket kan skrämma bort potentiella partners.

Samtidigt har de svårt att hantera kritik från andra, vilket kan göra att partnern ständigt måste ”gå på äggskal”. Låg självkänsla kan också leda till känslomässiga svängningar, vilket kan vara svårt för andra att hantera.

Den goda nyheten är att självkänslan kan stärkas – genom terapi, stöttande relationer och träning.

3.Bristande kommunikations- och konflikthanteringsförmåga

För att upprätthålla en harmonisk och stabil relation är det avgörande att vi är medvetna om våra egna känslor, behov och gränser. Vi måste också kunna kontrollera och uttrycka våra känslor på ett lämpligt sätt.

Problemet är att många inte ens känner igen sina egna känslor och behov.  Än mindre kommunicerar dem till sin partner. Om vi känner oss irriterade och tror att vår partner har gjort oss arga kan vi antingen tiga i dagar eller skrika på dem i frustration. Varken det ena eller det andra bidrar till att upprätthålla en harmonisk relation.

Den goda nyheten är att kommunikation och konflikthantering är relativt enkla färdigheter att lära sig och förbättra genom rätt träning.

4. Alltför strikta förväntningar

Många har strikta krav och fördomar när de söker en partner. Vissa går på dejt med en mental checklista och bockar av vilka egenskaper personen har eller saknar. Många kvinnor är övertygade om att de behöver en man som är minst 180 cm lång för att kunna ”se upp till honom”. Andra anser att en yngre man eller en man med barn är helt otänkbart att ha som partner.

Preferenser är viktiga, men det kan vara bra att utmana sina egna gränser. Annars riskerar vi att missa en fantastisk relation på grund av våra alltför strikta förväntningar.

5. Ouppklarade sår från det förflutna

Vid en viss ålder har nästan alla smärtsamma erfarenheter av tidigare relationer: att ha blivit sårad, förödmjukad, skrattad åt, bedragen eller övergiven. För att kunna lita på en ny person kan det vara viktigt att bearbeta dessa sår och trauman.

Ibland räcker det inte att prata med en vän eller ta en öl med kompisarna. Vi kanske inte ens inser att vi sitter fast i en sorgeprocess efter en separation eller skilsmässa. Om vi fortfarande inte har haft en långvarig relation tre eller fyra år efter ett uppbrott kan det vara ett tecken på att vi behöver professionell hjälp, till exempel från en psykolog eller en terapeut.

6. Livsstilsproblem

Vissa som söker en partner arbetar extremt mycket, reser ofta eller har ett oförutsägbart schema. Det gör det svårare att hitta någon som kan acceptera och anpassa sig till deras livsstil. Dessa personer kan behöva fundera på hur de kan omstrukturera sitt arbetsliv och sina rutiner för att göra det lättare att hitta en partner.

Om jobbet tar upp all tid kan det också vara värt att fundera på om man kanske har blivit arbetsnarkoman.